Mjesec vinarije temet

Vinarija Temet

Za piće koje je, kako legenda kaže, nastalo greškom, vino hiljadama godina ne gubi na popularnosti. Sa razlogom je tako jer su njegove prednosti brojne. Kaže se da je vino najkorisnije od svih pića i najukusnije od svih lijekova. Od Biblije do drevne mitologije pričalo se o piću od fermentisanog grožđa.

Činjenica je da se ne zna ko je prvi napravio vino i uživao u njemu. Najraniji ostaci vina datiraju iz doba neolita (8500-4000pne). Mnogi kažu da je nastalo slučajnim doticajem kvasca sa grožđem.

Umjetnost pravljenja vina je kasnije dobilo novu dimenziju od strane Egipćana a potom i Grka. Monasi su očuvali i inovirali umjetnost proizodnje vina u srednjem vijeku. Jedan od najpoznatijih šampanjaca na svijetu, Dom Perignon, dobio je ime po monahu.

U Banjaluci su monasi manastira "Marija Zvijezda" pored proizvodnje poznatog trapist sira, proizvodili vino. Vinogradarstvo nije bilo toliko popularno u našim krajevima koje uglavnom njeguje kulturu proizvodnje ali i redovnog pijenja rakije.

Kada je prije deset godina otvorena, "Mala stanica"se odvažno okrenula svjetskim trendovima koji podrazumijevaju ponudu vrhunskih vina u restoranima koji žele njegovati goste istančanog ukusa.

U vremenu iza nas razvijali smo se, učili i stalno rasli sa našim gostima koji su stekli povjerenje u našu ponudu i odabir vina.

Organizovali smo noći hrane i vina koje su nudile jedinstven doživljaj ukusa. Naše noći hrane i vina su postavile „Malu stanicu“ u top izbor restorana za prave ljubitelje vina ali i hrane.

Jeste li znali da za takve večeri imamo specijalno pripremljen meni koji se služi u slijedovima uz pauze? Da imate priliku da probate jedinstvena jela samo za tu noć ali i da porazgovarate sa vinarima lično ako želite saznati neke detalje o vinu koje Vam se posebno dopalo? I da je sve ovo začinjeno muzikom uživo?

Ako i niste, imate priliku već 25.5.2017. da doživite nezaboravno hedonističko iskustvo u „Maloj stanici“ i još jednu noć hrane i vina.

Naš mladi ali uhodani kulinarski tim na čelu sa šeficom Gordanom Lovrić će se pobrinuti za hranu a za vina vinarija Temet.

Do 25.5. 2017. rezervišite svoje vrijeme za noć hrane i vina u „Maloj stanici“ a svoja nepca prepustite jedinstvenim Temet vinima. Znamo da u naš izbor vjerujete. Živjeli!